f l y f i s h i n g . p l 2024.11.24
home | artykuły | forum | komis | galerie | katalog much | baza | guestbook | inne | sklep | szukaj
FORUM  WĘDKARSTWA  MUCHOWEGO
Email: Hasło:
Zaloguj automatycznie przy każdej wizycie:
Jeśli jeszcze się nie zarejestrowałeś: Załóż konto

Ostani post! Temat: test. Autor: mpmp. Czas 2021-01-12 19:52:40.


poprzednia wiadomosc Odp: do Dyrektora OS SAN Odp: : : nadesłane przez witek ziemkowski (postów: 431) dnia 2020-11-29 18:50:49 z *.tvkslupsk.pl
  ,,(...)Racjonalna decyzja o zaprzestaniu zarybiania smoltem(...)”

Rozpatrując racjonalność podejmowanej decyzji, to trzeba mieć na uwadze coś bardzo
istotnego - wiedzę naukową d o s t ę p n ą w c z a s i e kiedy decyzja została podjęta. A
także ograniczenia związane z tym, co da się w sprawie zrobić też.
Mogę jedynie powtórzyć ponownie, że główną przyczyną braku zróżnicowania między
populacjami troci w naszych rzekach, są prowadzone od wielu lat intensywne zarybienia, w
tym zwłaszcza s m o l t a m i przyujściowych odcinków rzek.

,,(...) P. Gabriel poinformował, że trudno zrozumieć dlaczego ryby z gospodarstw uznaje się
za gorsze.  Pochodzą one od naturalnie wstępujących do rzek tarlaków. Część jest
wypuszczana w stadium wylęgu, część w innych stadiach rozwojowych i akurat smolty
ostatnio uznawane są za niedobre. Prof. Dębowski wyjaśnił,  że jest to związane z
procesem udomowienia i jest to bardzo duże zagadnienie. Ryby w czasie hodowli w 
gospodarstwie spotykają się z całkowicie innymi warunkami i proces selekcji naturalnej jest
bardzo  ograniczony. Jest wiele przykładów, że takie ryby nie radzą sobie tak dobrze jak
ryby dzikie i po wielu  pokoleniach negatywne cechy utrwalają się i istnieje możliwość
negatywnego wpływu na całą populację. Pan Gabriel kontynuował wskazując, że w Łebie
również od wielu lat prowadzi się obcinanie płetw tłuszczowych i wśród ryb powracających
na tarło 80% są to osobniki z obciętymi płetwami i one wcale nie są słabsze. Gdyby  były
takie to zostałyby wyeliminowane, nie dałyby sobie rady w morzu. Prof. Bartel przypomniał,
że w latach 60-tych otrzymywano zwroty znaczków nawet rzędu 33%. Zatem efektywność
zarybień była bardzo wysoka. Wpływało na nią miejsce zarybienia, sposób wykonania
zarybienia oraz oczywiście jakość materiału. Prof. Dębowski poinformował, że zarybia się od
kilkuset lat i od stu lat rozważany jest na tysiąc sposobów problem,  czy ryby wprowadzone
do środowiska są pełnoprawnym elementem populacji. Prowadzono również badania 
długofalowe, wielopokoleniowe i bezspornie udowodniono, że te ryby są upośledzone i w
okresie  długoterminowym negatywnie oddziałują na populacje. Jest na to ogromna ilość
literatury i można nawet  przyjąć, że mamy przykład z własnego podwórka. Zarybienia
trociami prowadzone są od lat 60-tych i populacje  troci raczej podupadają niż się
poprawiają. Oczywiście wpływ na to ma wiele czynników, ale jak się wydaje zarybienia nie
stanowią panaceum na pogarszający się stan środowiska(...)’’

(fragm. sprawozdania z posiedzenia komisji ds zarybiania z dnia 11.06.2013) 

  [Powrót do Forum] [Odpowiedz] [Odpowiedz z cytatem]    
 
Nadawca
Data
  Odp: do Dyrektora OS SAN Odp: [13] 29.11 19:39
  Odp: do Dyrektora OS SAN Odp: [12] 29.11 20:10
  Odp: do Dyrektora OS SAN Odp: [11] 29.11 20:35
  Odp: do Dyrektora OS SAN Odp: [10] 30.11 09:40
  Odp: do Dyrektora OS SAN Odp: [0] 30.11 09:52
  Odp: do Dyrektora OS SAN Odp: [8] 30.11 10:12
  Odp: do Dyrektora OS SAN Odp: [7] 30.11 19:39
  Odp: do Dyrektora OS SAN Odp: [6] 01.12 06:59
  Odp: do Dyrektora OS SAN Odp: [5] 01.12 10:28
  Odp: do Dyrektora OS SAN Odp: [4] 01.12 11:02
  Odp: do Dyrektora OS SAN Odp: [3] 01.12 11:41
  Odp: do Dyrektora OS SAN Odp: [2] 01.12 12:10
  Odp: do Dyrektora OS SAN Odp: [1] 01.12 13:00
  Odp: do Dyrektora OS SAN Odp: [0] 01.12 13:34
       


Copyright © flyfishing.pl 2002
wykonanie focus